Bizwords Logo

Rom?nia, tara scumpa!

In curand vom pasi intr-un nou an. Pregatirile pentru Revelion au intrat in linie dreapta. Recent, la Brasov a fost organizata Bursa nationala de turism montan, la care au fost prezenti majoritatea hotelierilor din statiunile din judetele Mures, Covasna, Harghita si bineinteles Brasov.

Cu acest prilej au fost prezentate ofertele pentru sarbatorile de iarna si s-au incheiat contractele cu agentiile de turism din intreaga tara.
Ei bine, sunteti nerabdatori sa aflati cati bani veti scoate din buzunar pentru Revelionul 2006? Desigur, asa cum ne-am obisnuit de fiecare data, ceva mai mult decat anul trecut, dar ceva mai putin decat anul viitor.

Fiindca desi euro si dolarul sunt in scadere fata de leul denominat, iar inflatia, conform declaratiilor de Bancii Nationale este in regres, preturile cresc. ?i nu cu doua – trei procente. Nici vorba! Unele hoteluri si-au dublat tarifele de la un an la altul. De exemplu, in Poiana Brasov pretul de persoana a pachetului de servicii pentru Revelion, la un hotel de 3 stele a crescut de la 24 de milioane cat a fost anul trecut la circa 32 de milioane anul acesta.

Iar acesta umflare artificiala a tarifelor este explicata doct de catre gestionarul care s-a trezit peste noapte proprietar de hotel, cu argumente de genul „cererea depaseste oferta“. In realitate, oriunde in lume, in anumite perioade, cum sunt sarbatorile de iarna, targurile internationale sau evenimente deosebite hotelieri cresc tarifele la cazare, insa nu le dubleaza si in nici un caz fluctuatiile nu sunt atat de mari de la un an la altul.

?i asta nu fiindca nu functioneaza legea cererii si a ofertei, ci fiindca merge ca unsa legea bunului simt si a banului muncit. Deoarece atat neamtul, cat si francezul sau italianul nu ar arunca echivalentul a patru salarii, pe 4 zile de concediu. Iar pe de alta parte in nici una din tarile enumerate mai sus, oferta turistica de sarbatori nu se rezuma la cateva hoteluri ingramadite si la nesfarsite cozi la transportul pe cablu.

Acesta este unul din raspunsurile la intrebarea „De ce nu ne vin turistii straini?“. Fiindca ne vindem prea scump „saracia si nevoile“. De ce ai plati 1.000 de dolari de persoana pentru un Revelion la Predeal, Brasov sau Sinaia, cand cu 500 de dolari poti pleca in Alpii Austrieci?

Tot asa se explica si faptul ca, dupa Revelion statiunile montane sunt pustii, bantuite numai de cete de caini vagabonzi. Fiindca „strategia“ proprietarilor de hoteluri este simpla – mai bine jupoaie odata, de sarbatori, decat sa munceasca un an intreg, pentru a atrage constant clientii cu servicii de calitate, la un pret competitiv. Iar culmea este ca, tot ei se vaicaresc ca le merge prost si cer facilitati fiscale, pentru…incurajarea turismului romanesc.

Autor: Mona Scarisoreanu

Sursa: Travel Week