Bizwords Logo

Turismul extern a crescut cu circa 37 la suta in primele noua luni ale anului, potrivit ANAT

    Numarul de turisti romani care au preferat destinatiile externe a inregistrat o crestere de 36,8 la suta pe primele noua luni ale anului, fata de perioada similara a anului precedent, potrivit datelor prezentate, vineri, de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism /ANAT/, intr-o conferinta de presa.
"Anul acesta ne asteptam la o crestere totala cu circa 40 la suta a numarului de turisti care au preferat destinatiile externe prin agentiile de turism", a declarat presedintele ANAT, Lucia Morariu.
    Peste 90 la suta din cei care au optat pentru destinatii externe au ales Europa. Cel mai mare numar de turisti a avut ca destinatie Grecia (peste 27 la suta din totalul turistilor care au plecat din Romania), urmata de Italia (10,6 la suta), Turcia (10 la suta), Spania (9,9 la suta) si Franta (4,9 la suta).
    Bucurestenii au calatorit cel mai mult in strainatate, cu circa 37 la suta din totalul numarului de turisti care au plecat din tara, urmat de Cluj (10 la suta) si Timis (5,7 la suta).
    Romanii au ales sa plece in special prin intermediul sejururilor cu zboruri charter. Pentru acest segment, ANAT estimeaza o crestere de circa 50 la suta fata de anul precedent, datorita majorarii destinatiilor catre care au fost operate astfel de curse, tour-operatorii ANAT operand circa 60 de zboruri charter.
S-au inregistrat cresteri pe destinatiile Grecia, Turcia, Spania, Tunisia, Egipt si Malta.
    Numarul romanilor care au preferat sa-si petreaca concediile in tara a scazut cu 14,5 la suta pe primele noua luni ale anului. Cauzele, in opinia reprezentantilor ANAT, sunt reprezentate de costul mai ieftin al unor sejururi in strainatate, virusul gripei aviare, care a afectat in special turismul din Delta Dunarii, dar si vremea nefavorabila.
"Litoralul a inregistrat o scadere de circa 20 la suta, unde gradul de ocupare in perioada 1 mai - 15 septembrie a fost de 50 la suta, si vom inregistra scaderi usoare si pe turismul balnear", a explicat presedintele ANAT.
    Pe intern, preferintele s-au orientat, in 2005, catre munte, pentru care s-a inregistrat o crestere de 15 la suta, precum si catre pensiunile agroturistice si statiunile balneare, insa in mai mica masura.
    ?i numarul total de turisti straini care au vizitat Rominia pe primele noua luni a crescut cu 12 - 15 la suta. Turistii straini provin in special din Europa - Germania, tarile nordice, Franta, Italia si Marea Britanie. Din afara Europei, cei mai multi turisti straini provin din Japonia, SUA si Canada. Cresterea anuala de pe aceste piete este de circa 25 la suta pe an. Pentru 2005, va creste cu 25 la suta si numarul turistilor straini veniti pe croaziere (in special dunarene, dar si acostari ale companiilor economice in Constanta).
    Pentru 2006, ANAT estimeaza o scadere cu circa 20 la suta a numarului de turisti care vor sosi pe Litoral, atat romani, cat si straini, in special din cauza lipsei de noi hoteluri de trei stele si a unor facilitati pentru petrecerea timpului liber. Membrii ANAT au anuntat ca preturile pe Litoral in 2006 ar putea fi, in medie, cu 10 la suta mai mici.
    Cresteri vor inregistra in continuare agroturismul si turismul la vile, cu circa 20 la suta, iar turismul de afaceri va creste cu 30 - 35 la suta.