Bizwords Logo

De la 1 martie, conditiile de intrare in spatiul Schengen se vor simplifica pentru turistii romani

Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, prezent, ieri, la analiza activitatii Politiei de Frontiera romane pe anul 2005, a apreciat ca multumitoare prestatia politistilor care lucreaza sub aceasta arma. Cum era si firesc, Blaga a declarat ca exista si capitole in care pot fi aduse imbunatatiri. Aici a nominalizat coruptia din interiorul sistemului, facand o referire care ar trebui sa dea de gandit unora: ”Intamplator, unii dintre colegii nostri au cei mai bogati socri si cumnati.” Totodata, ministrul a anuntat ca, incepand cu data de 1 martie, conditiile de intrare in spatiul Schengen ale romanilor vor fi simplificate. Motivul acestui lucru il constituie scaderea drastica a persoanelor care sunt returnate din aceasta zona, in parte si datorita aplicarii mai eficiente a legislatiei care reglementeaza libera circulatie a cetatenilor romani in spatiul U.E.

Alaturi de inspectorul general al Politiei de Frontiera, chestor Nelu Pop, ministrul Blaga a declarat ca anul 2006 va fi cel mai greu din istoria acestei institutii, deoarece este anul premergator aderarii noastre la Uniunea Europeana. Blaga a facut referire, in special, la faptul ca Romania va avea 25% din granita Uniunii Europene. Ministrul de interne a precizat ca instruirea politistilor de frontiera trebuie imbunatatita, in cel mai scurt timp posibil, pentru ca acestia sa se alinieze la standardele vestice. O problema destul de importanta o reprezinta cei 6.000 de ofiteri care asigura, in prezent, securitatea pe cele doua viitoare granite ale Uniunii. Este vorba de politistii de la punctele de trecere a frontierei spre Ungaria si Bulgaria, care vor trebui sa se transfere catre alte structuri subordonate Ministerului Administratiei si Internelor.

Control strict al duty-free-urilor

Ministrul Blaga s-a declarat nemultumit de existenta magazinelor duty-free pe frontiera terestra. Conform prevederilor europene, acest tip de spatii comerciale este indicat sa fie amplasate numai in incinta porturilor si aeroporturilor internationale. In mod paradoxal, pe Aeroportul Henri Coanda nu exista nici un astfel de magazin, din pricina divergentelor aparute intre cei responsabili cu amplasarea lor. Vizibil nemultumit, dar evitand sa dea un verdict, Blaga a amintit de cazul lui Frantisek Priplata, cel care a reusit sa fuga din tara, desi fusese condamnat de o instanta romaneasca. Ministrul a spus ca nu acuza, inca, pe cineva si ca asteapta rezultatul anchetei procurorilor anticoruptie de la Oradea.

Aproape 80 de ofiteri, destituiti

Potrivit chestorului Nelu Pop, aproape 80 de ofiteri cu functii de conducere au fost destituiti anul trecut, pentru management defectuos, iar alti 20 au fost sanctionati.

In urma a 7.355 de actiuni sub acoperire si teste de integritate au fost inaintate procurorilor 22 de dosare, care vizeaza fapte de coruptie savarsite de 41 de politisti de frontiera. Oamenii legii au confiscat, in 2005, 141,927 kg droguri, 59 autoturisme de lux furate din strainatate, 37,064 kg aur si 404 obiecte apartinand Patrimoniului National Cultural.

De asemenea, statisticile arata o crestere semnificativa a constatarilor infractiunilor de migratie ilegala, calauzire, trafic de droguri si marfuri contrafacute, fapt determinat si de aparatura performanta achizitionata in ultimul timp.

sursa: Gardianul