Web Design Romania | Bancuri, Glume, Poze | Electrostimulare | Web Hosting - Gazduire site | Advertising, Productie Publicitara | Cabinet Avocatura

12 Jul Top Stiri

Evolutia economiei romanesti, in primul semestru al anului

Comisia Nationala de Prognoza a anuntat o crestere economica superioara pentru al doilea trimestru al anului 2006, care ar devansa ritmul de crestere de 6,9 la suta inregistrat de PIB in primul trimestru al anului, potrivit buletinului de integrare europeana elaborat de Guvernul Romaniei.
In aceste conditii este posibil ca estimarile de la inceputul anului sa fie depasite, iar PIB-ul pentru primul semestru sa inregistreze o crestere de peste sapte, principalele sectoare cu o contributie importanta la accelerarea cresterii economice fiind industria si comertul.
Potrivit buletinului de integrare europeana, productia industriala s-a majorat in primele sase luni  in termeni reali  cu 6,7 la suta fata de perioada corespunzatoare din 2005. In acelasi timp, volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert in prima jumatate a anului 2006 a fost mai mare cu 16,5 la suta fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada in 2005.
Un alt sector economic care continua evolutia ascendenta din anul anterior este cel al constructiilor, care a inregistrat o crestere de 16,4 la suta in semestrul I 2006 fata de perioada similara a anului trecut, in ceea ce priveste volumul lucrarilor de constructii.
In ceea ce priveste rata inflatiei anuale, aceasta a atins minimul istoric de dupa 1990, de 6,2 la suta in luna iulie, pe fondul scaderii preturilor la alimente datorita unui an agricol fara evenimente negative. De asemenea, au mai contribuit la inregistrarea unei rate minime a inflatiei si efectul implementarii taxei pe viciu - mai mic decat cel asteptat precum si preturile administrate, care nu au mai inregistrat cresteri ca in anii anteriori.
Potrivit buletinului de integrare europeana, rata somajului si-a continuat scaderea pana la 5,1% la sfarsitul lunii iulie, dupa minimul istoric inregistrat in luna mai de 5,5 la suta. Tendinta descrescatoare va continua pe parcursul verii, tinand cont de efectul sezonier al activitatii din turism, dar si de cresterea sustinuta a activitatii in domeniul constructiilor.
In ceea ce priveste salariile medii nete pe economie, in semestrul I, au crescut in termeni reali cu 7,5 la suta fata de 2005, cresteri mai importante fiind inregistrate in invatamant si in sanatate, sectoare pentru care se prevad ritmuri de crestere superioare mediei pe economie. Pe de alta parte, aceste cresteri sunt sustinute de o crestere a productivitatii muncii in industrie cu 10,7 la suta in aceeasi perioada, in conditiile in care in 2005 productivitatea muncii a crescut in medie cu aproximativ cinci la suta fata de anul anterior.
In perioada mentionata, nivelul investitiilor straine a crescut in primul semestru cu 50 la suta fata de perioada similara din 2005, numarul societatilor comerciale cu participare straina la capital, inmatriculate in registrul comertului fiind la sfarsitul primului semestru al anului de 125.199.
Clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor straini, din punctul de vedere al valorii cumulate a capitalului social subscris la sfarsitul lunii iunie 2006 este condus de Olanda, cu 17,1 la suta din valoarea totala a subscriptiilor de capital inregistrate in registrul comertului. Urmeaza Austria, cu 14,3 la suta, Franta cu 11,3 la suta, Germania cu 10 la suta si de Italia cu 5,8 la suta, ceea ce reflecta o mentinere a tendintelor inregistrate in anii precedenti.
In ceea ce priveste distributia investitiilor pe sectoare de activitate, industria continua sa fie principala destinatie a volumului investitiilor cu 52 la suta, urmata de servicii profesionale  22 la suta, comert cu ridicata opt la suta, transporturi, sapte la suta, comert cu amanuntul sase la suta, turism si constructii cate 1,7 puncte procentuale si agricultura unu la suta.
De asemenea, in primul semestru al anului 2006, cresterea valorii cumulate a exporturilor a fost de 20,3 la suta. Aceasta crestere a fost insotita de imbunatatirea structurii in favoarea produselor de complexitate ridicata.
In ceea ce priveste evolutia comparativa in structura a exporturilor si importurilor, cresterea exporturilor la bunurile de capital si la combustibili si lubrifianti a fost mai mare decat la importurile pentru aceleasi categorii, si numai in ceea ce priveste categoria bunurilor de consum importurile au fost mai dinamice decat exporturile. In aceste conditii, deficitul comercial realizat pe primul semestru al anului 2006 se situeaza cu 313 milioane euro sub nivelul estimat pentru aceasta perioada. Valoarea deficitului de cont curent inregistrata in primele sase luni ale anului in curs, desi cu 40,2 la suta mai mare fata de cea inregistrata in aceeasi perioada din 2005, a fost acoperita in proportie de 77,8 la suta prin investitii straine directe.

Aboneaza-te acum

si primesti gratuit in fiecare zi ultimele stiri

Nume:

E-mail:

Cosmetice Profesionale

S.C. Chic Salon SRL Sediu central: str. Racari nr.16, apt. 17, sector 3 Bucuresti Telefon Mobil: 0723.561.950 Telefon Fix/Fax: 021.310.44.35 Email: contact @ luxbeauty.ro

http://www.luxbeauty.ro

Think Strategic, Act Creative!

Solutii complete de Web Design&Development, E-Business si E-Commerce

http://www.kennomedia.ro